Zwarte thee koop je makkelijk en snel online bij bloosscoffeetea.nl. Geniet van onze (h)eerlijke zwarte thee. Deze thee staat bekend om zijn unieke, volle smaak. Zwarte thee zit boordevol antioxidanten. Vragen? Neem contact met ons op.
Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de ‘Camellia Sinensis-plant’. Hier wordt ook witte thee en groene thee van gemaakt. Na het oogsten worden de bladeren gedroogd om het vochtgehalte te verlagen. Daarna worden de bladeren gerold. Hierdoor wordt oxidatie makkelijker. Nadat de bladeren geoxideerd zijn, worden ze verhit. Het oxidatieproces stopt dan.
Zwarte thee wordt, net als groene thee en witte thee, al eeuwen gedronken in China. Daar groeit de Camellia sinensis-plant in de bergen. De thee wordt al gedronken sinds 5.000 voor Christus volgens Wikipedia. In Europa werd deze thee voor het eerst gedronken in de tijd van de VOC. Rond 1610 werd de eerste zwarte thee in Nederland gedronken. Dit haalden ze uit het huidige Indonesische. Op dat moment was thee peperduur. Alleen de rijkste koopmannen konden het betalen. Inmiddels behoort zwarte thee samen met rooibos thee tot de meest gedronken thee van Nederland.
Zwarte thee wordt op een andere manier geoogst dan witte thee en groene thee. De theebladeren worden pas geoogst als deze volledig volgroeid zijn. De bladeren worden met de hand geplukt. Daarna worden de bladeren klaargemaakt om te verwelken. De bladeren worden dan in dan verwarmd, zodat het vocht eruit trekt.
Hierdoor kunnen de bladeren makkelijker gerold worden. De gerolde thee bladeren hebben nog de oorspronkelijk kleur. Pas bij de oxidatie verandert de kleur. Nadat de bladeren geoxideerd zijn, worden ze gedroogd. Dan heb je thee zoals Ceylon.
Wereldwijd wordt zwarte thee volop geconsumeerd. Op dit moment zijn er meer dan 200 verschillende soorten zwarte thee. I
Populaire soorten in Nederland:
In Turkije en China wordt het meeste zwarte thee gedronken. In die landen zijn Wild Cherry, English Breakfast en Karamel erg populair.
Zwarte thee is rijk aan antioxidanten, waaronder polyfenolen. Deze stoffen vallen vrije radicalen aan. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten volgens onderzoek van het voedingscentrum.nl en National Library of Medicine.
De perfecte kop zwarte thee zet je eenvoudig thuis. Zet de waterkoker aan en wacht tot het water kookt. Laat het water afkoelen tot 90 graden. Schenk het water in het theeglas en voeg 2 gram zwarte thee. Laat de zwarte thee 2 tot 5 minuten intrekken (afhankelijk van de sterkte). Voeg eventueel nog gember, honing of melk toe om de smaak wat zoeter te maken. Zwarte thee heeft van zichzelf een erg volle, bittere smaak. Deze kan je met toevoegingen wat lichter maken.
Zwarte thee wordt voornamelijk gedronken door de ervaren thee drinker. Door de sterke smaak en de hoeveelheid cafeïne is deze thee niet geschikt voor beginnende theedrinkers. Beginnende theedrinkers kunnen beter cafeïnevrije thee drinken. Kruidenthee is cafeïnevrij. Voor beginnende theedrinkers raden we citroengras en kamille aan.
Witte thee en zwarte thee komen beide van dezelfde plant. Het verschil zit in het verwerkingsproces. De bladeren die gebruikt worden om witte thee van te maken, worden geoogst in de lente. Witte thee kan ‘slechts’ twee dagen per jaar geoogst worden, vandaar dat deze thee duurder is. Witte thee wordt na het plukken op een natuurlijke manier gedroogd. De thee wordt minimaal bewerkt, daardoor zit het vol antioxidanten. Zwarte thee wordt later geplukt en op een andere manier verwerkt. Zwarte thee bevat veel meer cafeïne en heeft een intensere smaak.
Groene thee komt ook van de Camellia sinensis plant. Het verschil zit hem in de manier van bewerking. Nadat de bladeren geplukt worden, worden ze direct verhit. Hierdoor stopt het oxidatieproces en behouden de bladeren de groene kleur. Groene thee wordt dus nauwelijks bewerkt. Het bevat minder cafeïne en heeft een zachtere smaak. Groene thee bevat meer antioxidanten.
Om de perfecte zwarte thee te maken, heb je theekopjes, een doseerlepel en een theefilter nodig. Het water warm je op in een theepot.
Pure zwarte thee, zoals Ceylon, kun je goed combineren met rood vlees. De thee breekt de eiwitten in het vlees af, waardoor de smaak intenser wordt. Ook kun je deze thee combineren met kaas. De vettigheid van kaas en de bitterheid van deze thee zorgen voor een unieke smaak.
Kan ik zwarte thee met cafeïne drinken als ik zwanger ben?
Als je zwanger bent mag je met mate zwarte thee drinken. Maximaal 1 kopje per dag door het hoge cafeïnegehalte. Je kan beter kruidenthee als citroengras of hibiscus thee drinken, deze bevatten namelijk geen cafeïne.
Is zwarte thee geschikt voor kinderen?
Voedingscentrum.nl, raadt kinderen tot en met 3 jaar oud maximaal 2 kopjes per dag. Kinderen tot 8 jaar mogen 1 kopje meer. Kinderen tussen de 9 en 13 jaar mogen maximaal 5 koppen. De oudste groep mag maximaal 5 koppen. Hou vooral de hoeveelheid cafeïne in de gaten.
Kan ik zwarte thee koud drinken?
Ja, deze thee kun je prima koud drinken. De smaak wordt dan zachter en minder intens. Je kan ook de thee laten afkoelen, de smaak blijft dan sterk en bitter.
Met welke thee moet ik beginnen als beginnende theedrinker?
Je kunt het best beginnen met witte thee. Deze theesoort heeft een zoete smaak en bevat geen cafeïne. Onder beginnende theedrinkers is ook rooibos thee populair.
Waar moet je op letten bij het kopen?
Kijk naar de versheid, sterkte en het smaakprofiel van de thee. Ook moet je vooraf kijken of thee puur of geblend is. Koop zwarte thee altijd bij een erkende verkoper.
Bekijk meer
Bekijk minder
Informatie
Populaire pagina's
Klantenservice
Openingstijden
Copyright 2024 – Blooss
Ontwikkeld met ♡ door Rollema Media
Met ruim 80 soorten thee zit er altijd een smaak bij die bij jouw past.
Van licht en fruitig, tot robuust en stevig. Wij hebben het voor iedere liefhebber.
Koffie branden is een kunst. En dit delen we graag met je. Bezoek onze branderij.